تضعیف کسبوکارهای شبکه نمایش خانگی، زمینهساز افزایش عمق نفوذ پلتفرمهای خارجی است
دوشنبه ۰۴ مهر ۱۴۰۱
|اشتراکگذاری
بازگشت به اتاق رسانه
به گزارش واحد روابط عمومی و برندینگ فناپ، عضو هیات مدیره انجمن صنفی شرکتهای نمایش ویدیوی آنلاین (VOD) گفت: «شبکه نمایش خانگی در مقایسه با رسانه ملی، از تکنولوژیهای روز دنیا استفاده میکند، چابکتر است و محتوای جذابتری را ارائه میدهد و در همین راستا میتواند مکمل رسانه ملی باشد، اما تضعیف این دسته از کسبوکارها تضعیف فرهنگ داخلی کشور است و در این شرایط پلتفرمهای خارجی عمق نفوذ خود در کشور را افزایش میدهند».
محمدجعفر نعناکار، مدیرامور حقوقی و قراردادهای فناپ در گفتوگو با خبرنگار سیتنا در خصوص اصلیترین موانع استارتاپها و شرکتهای دانش بنیان، گفت: «در کشور بعضا با قوانین متضاد مواجه هستیم. بنده معتقدم که مهمترین مشکل در این حوزه، عدم اشراف کارشناسان، متولیان و کارافرینان با حقوق خود در قوانین مصوب شده است. آن چیزی که معمولا همه را با مشکل مواجه میکند، عدم درک صحیح از قوانین موجود و مراجعه به این قواعد است».
شبکه نمایش خانگی میتواند مکمل رسانه ملی باشد
وی در ادامه پیرامون این موضوع که «کسبوکارهای دانش بنیان و استارتاپها مثلا مواردی مثل شبکه نمایش خانگی با موانعی مواجه هستند، لذا تعطیلی این مجموعهها میتواند چه تبعات فرهنگی و پیش بینی نشدهای به همراه داشته باشد؟» گفت: «مهمترین مساله از نظر بنده این است که ما بازوی مردمی و بخش خصوصی را که میتواند نقش مکمل رسانه ملی را ایفا کند را منقطع میکنیم، بدین معنا که رسانه ملی ساختاری عریض و طویل و قالب مختص خود را دارد VOD های خانگی در مقایسه با رسانه ملی، از تکنولوژیهای روز دنیا استفاده میکنند، چابکتر هستند و محتوای جذابتری را نیز ارائه میدهند و در همین راستا میتوانند مکمل رسانه ملی باشند، در چنین شرایطی اگر سیاستها به گونهای باشد که به تعطیلی این مجموعهها منجر شود، قطعا تبعات فرهنگی زیادی را به دنبال خواهد داشت و ضعف فرهنگی را ایجاد خواهد کرد.
با تضعیف کسبوکارهای VOD خانگی، پلتفرمهای خارجی عمق نفوذ خود را در کشور افزایش میدهند
نعناکار ادامه داد: «در حوزه علوم انسانی و فرهنگ اگر تعاملات فرهنگی را نتوان مهندسی کرد و از تکنولوژی برای بسط و گسترش مفاهیم کلان فرهنگی استفاده نشود، قطعا با تهاجم مواجه خواهیم شد، زیرا نمیتوانیم با نوآوری روز دنیا به تنهایی مقابله کنیم و این بخش خصوصی است که به عنوان سرباز بخش فرهنگی، زمینههایی را برای محتواهایی که در ساختارهای فرهنگی کلان وجود دارد، فراهم میکند، لذا تضعیف این دسته از کسبوکارها تضعیف فرهنگ داخلی کشور خواهد بود و در این شرایط پلتفرمهای خارجی عمق نفوذ خود در کشور را افزایش میدهند و میتوانند با ایجاد مهندسی فرهنگی، ارزشهای خود را به داخل کشور و به خصوص در بخش خانواده و جوان جمعیت قالب کنند».
رگولاتوری باید ابزاری برای جهتدهی قلمداد شود و نه ابزاری برای تقابل و تضعیف
وی در ادامه گفتوگو با سیتنا در پاسخ به این سوال که «تنظیمگری و رگولاتوری یکی از وظایفی است که نهادهای دولتی در برابر شرکتهای دانش بنیان برای خود وضع کردهاند، اغلب هم نهادهای دولتی که نقش تنظیمگر را بازی میکنند به رقیب استارتاپها تبدیل میشوند، این رویه چه آثار سوئی دارد؟» خاطرنشان کرد: «هیچ عقل سلیمی، رگولاتوری و پایش را مردود نمیداند و ما همه خواهان نظارت و ریلگذاری در تمام زمینهها هستیم. نظام حاکمیتی باید به این سطح از بلوغ برسد که ابزار رگولاتوری را ابزار جهتدهی قلمداد کند و ابزاری برای تقابل و تضعیف نداند، به گونهای که بتواند از ظرفیتهای خود نیز استفاده کند و در مقابل شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی قرار نگیرد».
مرزهای نظارت باید به گونه ای تنظیم شود که تداخلی در فعالیت کسب و کارهای فرهنگ بنیان نداشته باشد
عضو هیات مدیره انجمن صنفی شرکتهای نمایش ویدیوی آنلاین (VOD) ادامه داد: شرایط نباید به گونهای باشد که شرکتهای خصوصی احساس کنند که رقابتی میان آنها و بخش دولتی وجود دارد. بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی و عدم رقابت، اگر بخش خصوصی توان انجام کاری را داشته باشد، دولت نباید در آن ورود پیدا کند. در خصوصVODها، همانطور که در قانون اساسی آمده، صداوسیما حتما باید در اختیار نظام حاکمیتی باشد. اگرچه پلتفرمهایی که در حوزهVOD ، IPTV و AOD کار میکنند باید سیاستهای کلان ابلاغی حاکمیت را دنبال کنند و بر مبنای آن تولید و توزیع و نشر محتوای خود را انجام دهند، اما نباید به این معنا باشد که نهادهای قانونگذاری و رگولاتوری به سمت تضعیف و عدم فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی این نوع از کسبوکارها گام بردارند. طبق مصوبه اساسنامه مرکز ملی فضای مجازی، این مساله میتواند در این مرکز حل شود و کاملا مرزهای نظارت به گونهای تنظیم شود که تداخلی در فعالیت کسبوکارهای فرهنگ بنیان نداشته باشد.
بخشی از علت مهاجرت فعالان حوزههای دانش بنیان ناشی از وجود سختگیریهای بلاجهت و بعضا بیمنطق است
نعناکار در پاسخ به دیگر سوال سیتنا که «با توجه به اینکه طی یک سال اخیر میزان مهاجرت گروهی استارتاپها بیشتر شده است، تعطیلی کسبوکارهای دانش بنیان و استارتاپی و یا اعمال محدودیت چه تبعاتی مثل مهاجرت فعالان این حوزه و سرمایهگذارانی که علاقهمند به سرمایهگذاری در این زمینه هستند به دنبال دارد؟» توضیح داد: «بخشی از علت مهاجرت فعالان حوزه های دانش بنیان ناشی از وجود سختگیریهای بلاجهت و بعضا بیمنطق است. در منطقه جغرافیایی که کشور ما واقع شده است، چندین کشور هستند مانند امارات، ترکیه و... که بودجههایی کلانی را برای توسعه شهرهای اینترنتی خود کنار گذاشتهاند که فعالان این حوزه را به ادامه فعالیت در آن کشورها ترغیب میکنند».
وی افزود: «اگر متخصصان حوزههای دانش بنیان مدت زمانی را که در ایران مشغول فعالیت هستند، در آن کشورها نیز داشته باشند، درآمد آنها چندین برابر کشور خودمان خواهد بود، لذا دلگرمی دادن به متخصصان تحت عنوان نقش آفرین بودن آنها در سرنوشت کشور، میتواند باعث افزایش انگیزه و ماندن آنها در کشور شود. بنده معتقد هستم که اکنون در یک جنگ کسب و کاری، اقتصادی و فرهنگی به سر میبریم و اگر ایران در یک جنگ هشت ساله پیروز شده است، علت آن دلگرمی حاکمیت و مردم به سربازان بود در حال حاضر همان اتفاق باید برای سربازان اقتصادی و دانشی محقق شود. اگر جوان ما اطمینان پیدا کند که در صورت کار در کشور، قوانین دستوپا گیری، سد راه او نمیشود و میتواند خلق ارزش و در نهایت خلق ثروت کند، قطعا به فکر مهاجرت نخواهد افتاد اما به شرطی که آینده برای آنها روشن ترسیم شود. در حال حاضر در کشور ما برای جوانان این حوزه سختیهای زیادی وجود دارد، اما امیدی از سمت حاکمیت به متخصصین تزریق نمیشود و همین موضوع منجر به مهاجرت بخش عمدهای از متخصصین کشور میشود».
بسیاری از کشورها به دنبال جذب فعالان حوزه دانش بنیان با شرایط مطلوب هستند
نعناکار در پاسخ به این سوال که «یکی دیگر از نگرانیها پیگیری ویزای استارتاپ توسط تیمهای دانش بنیان و استارتاپی است. این موضوع چه تبعات و نگرانیهایی را ایجاد میکند و راهکار دولت در این زمینه چه باید باشد؟» اظهار داشت: «تمام کشورها سعی میکنند که جامعه نخبگانی خود را به نوعی حفظ کنند که هم تولید ارزش و هم تولید ثروت داشته باشد و بسیاری از کشورهای دنیا، کشورهای مهاجرپذیری هستند و اکنون با ایجاد ظرفیتها و زیرساختهایی مهاجرینی از جنس نخبگان را جذب میکنند. در حال حاضر بازار راهاندازی کسبوکارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات، ارتباطات، بیوشیمی، بیولوژیکی و... بسیار داغ است که میتواند به ایجاد و ترمیم بسیاری از مشاغل کمک کنند. این موضوع باعث میشود که بسیاری از کشورها این ساختار را در خود نهادینه کنند تا افرادی زیادی را در حوزه دانش بنیانها با شرایط مطلوبی جذب کنند».
چکلیست سازمانهای دولتی و وزارتخانهها برای اعطای تسهیلات به استارتاپها بسیار سختگیرانه است
وی گفت: «دولت نمیتواند جلوی ویزای استارتاپها را بگیرد، زیرا هر شخصی از لحاظ قانونی این آزادی را دارد که در هر مکانی هر شغلی را ایجاد کند و مطابق با مقررات آن کشور فعالیت کند اما آن چیزی که در این شرایط میتواند کمککننده باشد، اعطای تسهیلات در داخل کشور به استارتاپها است. در حال حاضر استارتاپها در استفاده از تسهیلاتی که در قوانین آمده است، با مشکلات عدیدهای مواجه هستند، بعضی از سازمانهای دولتی و وزارتخانهها تبعیت نمیکنند و چک لیست آنها برای اعطای این نوع تسهیلات بسیار سختگیرانه است. آن چیزی که از لحاظ قانونی و حقوقی کمککننده است، سادهسازی و تسهیل این فرایندها است تا استارتاپها بتوانند از ظرفیتهایی که در قانون ذکر شده، به بهترین نحو استفاده کنند و بتوانند فعالیتهای اقتصادی خود را دنبال کنند و در این مسائل بهتر است به جای سلبی، ایجابی رفتار کرد».
منبع: خبرگزاری سیتنا
شبکه نمایش خانگی
کسب و کار